• 28.12.2020

    Studiujesz? Sprawdź, jakie korzyści da Ci praca w gastronomii.

    Nie ma chyba osoby, która szczerze stwierdziłaby, że praca w restauracji, barze lub kawiarni należy do lekkich, łatwych i przyjemnych. Nie ważne, czy zajmujesz stanowisko kelnera, barmana czy też jesteś pracownikiem kuchni. Praca w gastronomii polega na pracy z ludźmi - zespołem oraz klien...

    Nie ma chyba osoby, która szczerze stwierdziłaby, że praca w restauracji, barze lub kawiarni należy do lekkich, łatwych i przyjemnych. Nie ważne, czy zajmujesz stanowisko kelnera, barmana czy też jesteś pracownikiem kuchni. Praca w gastronomii polega na pracy z ludźmi - zespołem oraz klientami. Dlatego też aby bez problemu wdrożyć się w obowiązki, należy posiadać pewne cechy, ułatwiające adaptację w nowym miejscu. Reszty nauczysz się sam, metodą prób i błędów. 

    W każdej restauracji czy kawiarni mamy do czynienia z jasnym podziałem stanowisk. Jest właściciel lub osoba zarządzająca, są kelnerzy obsługujący klientów przy stolikach oraz są osoby zatrudnione w kuchni, odpowiadające za przyrządzenie znajdujących się w menu posiłków oraz napojów. Jeśli rozważasz zatrudnienie w tego typu miejscu, powinieneś wybrać, na którym ze stanowisk najłatwiej Ci się będzie pracować, które pozwoli się rozwinąć, a którego wolałbyś z jakichś względów uniknąć. 


    Lubisz porządek? 


    W pracy w gastronomii z pewnością lepiej poradzą sobie osoby, które nie mają problemu z utrzymywaniem porządku wokół siebie. Niby nic, a jednak znacznie ułatwia start w pracy w restauracji. Aby w kuchni praca szła sprawnie konieczny jest porządek wśród produktów, naczyń oraz stanowisk pracy. Podobnie w pomieszczeniu ze stolikami - kelnerzy mają obowiązek sprzątnięcia blatu po każdym z gości oraz przygotowania go do ponownego użytku. Osoby mające pewien dryg do sprzątania z łatwością wdrożą się w system pracy. Nie martw się, jeśli nie masz nawyku wybierania każdego pyłu wokół siebie. Na pewno z czasem wyrobisz w sobie to przyzwyczajenie i wdrożysz się w specyfikę pracy kelnera. 

    Czego uczy praca w gastronomii? 


    Zarówno pracując w kuchni, jak i na sali, trzeba mieć świadomość, że wszyscy, pośrednio lub bezpośrednio, obsługujecie tych samych klientów. Dlatego warto uświadomić, że ludzie są całkowicie różni i mają różne potrzeby co do posiłków. Dlatego przed podjęciem pracy w gastronomii musisz uświadomić sobie, że trzeba być odpornym na stres. Wielce prawdopodobnym jest, że trafisz na klientów z alergiami, nietolerancjami, specjalnymi życzeniami itp. Notuj, upewniaj się, i jasno przekazuj komunikaty współpracownikom, a z łatwością zyskasz ich zaufanie oraz sympatię. 

    Pracuj zespołowo 


    To tylko jeden z przykładów stresujących sytuacji, z jakimi można mieć styczność podczas pracy w gastronomii. Fakt jest taki, że dzięki pracy w kawiarni albo restauracji możesz nabyć szereg umiejętności, które będą przydatne w kolejnych zatrudnieniach i w rozmaitych branżach. Ty, co jest szczególnie ważne np. w korporacjach czy w zakładach produkcyjnych, jest umiejętność pracy w zespole. Będąc integralną częścią ekipy masz soje obowiązki, których niedopełnienie może utrudniać pracę pozostałych jej członków. 

    Komunikacja 


    Aby uniknąć nieporozumień trzeba umieć się dogadać z każdym, co jest elementem kolejnej niezbędnej umiejętności, czyli jasnej komunikacji interpersonalnej. W jej ramach kryją się wszystkie relacje, jakie wytwarzają się między pracownikami. Chodzi tu o relacje zarówno między pracownikami na podobnych stanowiskach, jak i menedżerami, którzy zarządzają pracą całego zespołu. Dzięki dobrej komunikacji rzadziej dochodzi do konfliktów, a jeśli już jakieś się pojawią, zdecydowanie łatwiej je rozwiązać. To bardzo przydatna umiejętność, która ma ogromny wpływ na przyszłe zatrudnienie w innej firmie. 

    Odpowiedzialność i planowanie 


    W pracy w gastronomii można wykształcić u siebie także poczucie odpowiedzialności za powierzone zadania oraz umiejętność odpowiedniego planowania pracy. W przypadku, kiedy jesteś pracownikiem kuchni i z jakiegoś powodu przyrządzisz nie to danie lub klientowi podany zostanie surowy posiłek, to na Twoich barkach spocznie odpowiedzialność za błąd. Takie rzeczy oczywiście nie powinny mieć miejsca, ale się zdarzają, bo jesteśmy tylko ludźmi. Dlatego trzeba umieć stawić czoła porażce, przeprosić oraz wyciągnąć lekcję. Niby nic, a czyni Cię pracownikiem, na którym można polegać i który z pewnością drugi raz błędu nie popełni. Aby wspomnianych błędów nie popełniać potrzeba skupienia oraz planowania pracy. Bez względu na to, czy jesteś kelnerem, czy kucharzem, dobra organizacja, czyli ustalenie priorytetów oraz kolejności wykonywania zadań, ułatwi pracę także kolegów i koleżanek. Dzięki doświadczeniu w gastronomii łatwiej Ci będzie przejąć obowiązki w innej firmie. Co więcej, łatwiej Ci będzie również wdrożyć się w zupełnie inny system pracy, bazujący na określonym planie działania. Zmienią się tylko narzędzia, a mechanizm pozostanie ten sam. 

    Kreatywność + myślenie komercyjne 


    Co ma kreatywność do pracy w restauracji albo gastronomii? Okazuje się, że wiele. Jako kelner, stanowisz niejako wizytówkę lokalu i to od Ciebie zależy, co i w jakiej ilości zamówią klienci. Mogą się też zdarzyć inne sytuacje, które będą wymagały improwizowania. Może to dotyczyć np. konieczności zaproponowania klientowi innego deseru, bo te, który zamówił się skończył. Albo klient ma szczególnie wybredny gust i wrażliwe podniebienie i coś by zjadł, ale właściwie nie wie co. Nie bój się proponować innych potraw. Nie bój się rozmawiać z klientem, kiedy z jakichś względów lokal nie może spełnić jego potrzeb. Musisz jednak znać menu i wiedzieć, co zaproponować, by klient był zadowolony. Dzięki temu gość nie wyjdzie z restauracji i zamówi coś, czego dotąd nie brał pod uwagę. Takie zachowanie charakterystyczne jest dla osób odnoszących sukcesy w handlu. Jeśli pracując w restauracji nauczysz się improwizacji i zaczniesz sprzedawać dania, które nie były pierwszym wyborem klienta, świetnie sprawdzisz się jako sprzedawca i to Ciebie w pierwszej kolejności będą zapraszać na rozmowę rekruterzy. 

    Zatrudnienie w gastronomii to dla wielu studentów pierwsze miejsce pracy. Tutaj stawiają pierwsze kroki na ścieżce kariery, kształtując jednocześnie umiejętności niezbędne do pracy w innych zawodach. Nie zwlekaj i rozpocznij karierę od miejsca, które zapewnia elastyczne godziny pracy, dzięki czemu bez trudu pogodzisz pracę z nauką.